NASPÄŤ NA ÚVOD31.01.2025BLOG

TRIPPA CAGLIARITANA- NÁVRTA K TRADIČNÝM JEDLÁM

Držky, buď ich miluješ alebo..Držková polievka patrí ku domácej klasike, chybne považovaná za ,,tučné“ jedlo, príliš bohaté na cholesterol. V skutočnosti majú držky málo tuku, sú bohaté na spojivové tkanivo a sú vlastne slušnou ,,porciou“ kolagénu.Na Sardínii je populárna ,,trippa alla cagliaritana“ držková, ktorá sa varí s paradajkami, ...

fotka

Držky, buď ich miluješ alebo..

Držková polievka patrí ku domácej klasike, chybne považovaná za ,,tučné“ jedlo, príliš bohaté na cholesterol.

V skutočnosti majú držky málo tuku, sú bohaté na spojivové tkanivo a sú vlastne slušnou ,,porciou“ kolagénu.

Na Sardínii je populárna ,,trippa alla cagliaritana“ držková, ktorá sa varí s paradajkami, pridávajú sa strukoviny, bylinky, najmä mäta a strúhaný syr pecorino. V okolí Milána sa jedáva zase s paradajkovou passatou, slaninou, bielou fazuľou a parmezánom.

 

  • Kedysi boli vnútornosti považované za menej ušľachtilé časti zvierat a končili na stole tých, ktorí si nič lepšie nemohli dovoliť.

 

  • Európska gastroscéna  ich aktuálne znova objavuje a v mnohých krajinách sa považujú za lahôdku, dá sa povedať, že tieto dlho zanedbávané kusy mäsa sú opäť v móde. Mnohí šéfkuchári zaradili do svojich jedálnych lístkov vnútornosti a v niektorých prípadoch vznikli aj reštaurácie, napríklad v Taliansku

 

  • Preto sme aj do našich jedál z vnútorností vniesli fragmenty inšpirácií z mediteránskej kulinárskej kultúry.

 

Akokoľvek máme predsudky voči držkám, treba im dať šancu stať sa súčasťou aktu gastronomickej kultivovanosti aj preto, že je spoločensky únosnejšie nepoužívať na ľudskú obživu iba privilegované hodnotné rezy zvieraťa.

 

Z nutričného hľadiska máme do činenia s potravinou bohatou na bielkoviny

  • 12 g na 100 g/ a len s 3 % tuku, z čoho polovica sú mononenasýtené mastné kyseliny /omega 9/ definované ako zdraviu prospešné.

 

  • Ako všetky vnútornosti obsahujú dobre biologicky dostupné minerálne látky, najmä vápnik /69 mg na 100g/, horčík /13 mg na 100g /, zinok /1,42 mg na 100 g/ a selén /12,5 mcg na 100 g/.

 

  • Sú tiež dôležitým zdrojom vitamínu B12 /1,39 mcg na 100 gú a cholínu/194,8 mg na 100 g/, živín o ktorých sa je známe, že sú nevyhnutné pre zdravie mozgu, pre správny vývoj plodu v tehotenstve/ spoľahlivým zdrojom je len mäso a živočíšne produkty/

 

  • Držkové spojivové tkanivá sú veľmi bohaté na kolagén, základný proteín kĺbov, kostí, svalov, ďasien, zubov, vlasov, nechtov a kože, ktorý dodáva svalom silu a pružnosť 
  • Dôležité v seniorskom veku pre zachovanie svalovej hmoty a udržanie hustoty kostí , prevenciu osteoporózy a tiež pomáha udržiavať pokožku mladšiu a pružnejšiu.