Držky, buď ich miluješ alebo..Držková polievka patrí ku domácej klasike, chybne považovaná za ,,tučné“ jedlo, príliš bohaté na cholesterol. V skutočnosti majú držky málo tuku, sú bohaté na spojivové tkanivo a sú vlastne slušnou ,,porciou“ kolagénu.Na Sardínii je populárna ,,trippa alla cagliaritana“ držková, ktorá sa varí s paradajkami, ...
Držky, buď ich miluješ alebo..
Držková polievka patrí ku domácej klasike, chybne považovaná za ,,tučné“ jedlo, príliš bohaté na cholesterol.
V skutočnosti majú držky málo tuku, sú bohaté na spojivové tkanivo a sú vlastne slušnou ,,porciou“ kolagénu.
Na Sardínii je populárna ,,trippa alla cagliaritana“ držková, ktorá sa varí s paradajkami, pridávajú sa strukoviny, bylinky, najmä mäta a strúhaný syr pecorino. V okolí Milána sa jedáva zase s paradajkovou passatou, slaninou, bielou fazuľou a parmezánom.
Akokoľvek máme predsudky voči držkám, treba im dať šancu stať sa súčasťou aktu gastronomickej kultivovanosti aj preto, že je spoločensky únosnejšie nepoužívať na ľudskú obživu iba privilegované hodnotné rezy zvieraťa.
Z nutričného hľadiska máme do činenia s potravinou bohatou na bielkoviny